Play

Freedom For The Wolf

Lang leve de democratie: iedereen is gelijk en we kunnen zeggen, doen en denken wat we willen. Toch? In Freedom For The Wolf wordt die comfortabele bubbel voor eens en voor altijd doorgeprikt. Na de vertoning spreekt Patrick Bijsmans, specialist in Euroscepticisme, over de opkomst van de liberale democratie in de EU.

NB: Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Te beginnen in het Hongkong van 2014, waar de Occupy-beweging standvastig protesteert tegen wat zij zien als schijndemocratie – totdat de machthebbers het zat zijn. Filmmaker Rupert Russell reist vervolgens de wereld over (van de Arabische Lente tot de benoeming van Trump als president) om te laten zien dat het idee van vrijheid niet alleen wordt ingezet voor het bevorderen van liberale waarden, maar ook om anderen te onderdrukken. Burgers kunnen naar hartenlust consumeren of stemmen bij verkiezingen, maar hebben intussen nooit daadwerkelijk de macht om zelf voor verandering te zorgen. Glashelder uitgelegd door uiteenlopende filosofen en politici, mooi levendig gemaakt met archiefbeelden en animaties. Russell kent intussen geen genade; het is hem niet te doen om makkelijke oplossingen aan te dragen, maar om de kijker bewust te maken van zijn eigen rol in het bestrijden van de onvrije democratie die over de hele wereld in opkomst is.

Patrick Bijsmans is universitair docent Europese Studies aan de afdeling Politicologie van de Universiteit Maastricht. Hij is een specialist in Euroscepticisme. Na de vertoning bespreekt Bijsmans de opkomst van de liberale democratie in de EU.

Dit programma is in het Engels.

Rupert Russell, Duitsland, VS, Hong Kong, India, Japan, Koeweit, Tunesië, 2017, 89 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.