Play

Freaks Out

Avontuurlijke mix van fantasy- en oorlogsfilm, met vleugjes Fellini en Jeunet, over vier circusartiesten die het fascistische Rome van 1943 moeten ontvluchten.

Tijden & Tickets

Terwijl de artiesten optreden in een circustent in Rome, wordt het circus gebombardeerd. In het Italië van Mussolini zijn de circusfreaks hun leven niet meer zeker. Insectenfluisteraar Cencio, de beresterke wolfman Fulvio, menselijke magneet Mario en de jonge Matilde – die ook over een superkracht beschikt, maar om persoonlijke redenen aarzelt om haar talent in te zetten – broeden samen met hun Joodse circusbaas op een plan om bezet Rome te ontvluchten. Als de circusbaas verdwijnt, besluiten de artiesten zich aan te sluiten bij Berlin Zircus, een gezelschap dat onder meer een helderziende twaalfvingerige pianist herbergt. Deze Franz blijkt evenwel snode plannen te hebben met de circusartiesten.

Het prachtig vormgegeven FREAKS OUT mengt elementen uit verschillende genres, van superheldenfilm tot fantasy en oorlogsdrama. De soundtrack is al net zo eclectisch: Strauss en Grieg worden afgewisseld met het partizanenlied Bella Ciao en pianoversies van bekende hits van Radiohead en Guns N’ Roses. Het resultaat is een wonderlijke prent die tot de publieksfavorieten van het International Film Festival Rotterdam behoorde. (mv)

Gabriele Mainetti, Italië, België, 2021, 141 min. Italiaans, Duits & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Giancarlo Martini, Giorgio Tirabassi, Franz Rogowski.