Play

Foxtrot

In deze familietragedie toont Samuel Maoz (in 2009 met LEBANON winnaar van de Gouden Leeuw in Venetië) hoe het lot van mensen in Israël haast automatisch wordt bepaald door verdriet. FOXTROT won de Grote Juryprijs op het filmfestival van Venetië.

Tijden & Tickets

FOXTROT is opgebouwd als drieluik. De titel verwijst naar een legerterm en naar de dans die je, welke bewegingen je ook maakt, altijd terugbrengt naar waar je bent begonnen. Het eerste deel speelt zich af in het appartement van de ouders van soldaat Jonathan. Zij hebben net gehoord dat hun zoon bij het uitoefenen van zijn plicht is overleden. Het tweede deel wordt verteld vanuit het perspectief van ene Jonathan, die samen met drie leeftijdsgenoten een grenspost bewaakt in een verlaten landschap. In deel drie keren we terug naar het appartement, waar Jonathans ouders moeten afrekenen met een vreselijke gebeurtenis.

FOXTROT zet de kijker behoorlijk aan het werk. De dialogen zijn minimaal; het verhaal wordt verteld door de prachtige beelden. Wie zijn best doet, wordt beloond met een scherpe blik op de Israëlische samenleving waar het noodlot, mede vanuit de geschiedenis, haast onvermijdelijk leidt tot verdriet en pijn. (jc)

Samuel Maoz, Israël, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, 2017, 114 min. Hebreeuws, Arabisch & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas.