Play

Four Journeys

Persoonlijke documentaire waarin Louis Hothothot zijn Chinese familie confronteert met pijnlijke vragen over knellende familiebanden.

Tijden & Tickets
Als tweede kind was Louis Hothothot illegaal vanwege het éénkindbeleid van China. Zijn vader betaalde een hoge prijs voor Louis’ geboorte: hij moest drie jaar jaarsalarissen betalen en zijn politieke carrière opgeven. Na jarenlang in Europa te hebben gewoond, reist Louis in FOUR JOURNEYS terug naar China om zijn familiegeschiedenis te achterhalen. Zijn ouders en zus wonen in een nieuw appartement in Beijing. Op een oude foto poseren Louis’ ouders samen met zijn zus voor een portret van Mao. Zijn moeder is dan drie maanden zwanger. Lange tijd riep de herinnering aan deze foto bij Louis schuldgevoelens op. Waarom besloten zijn ouders hem te houden? Waarom onttrok zijn vader zich aan het gezag Mao, de politieke leider die hij zo bewonderde?

Louis zit zijn familie dicht op de huid, stelt confronterende vragen die de gepijnigde ouders ontwijken. Het verleden moet niet opgerakeld worden. Terwijl de filmmaker probeert antwoorden te vinden en de verbroken relatie met zijn ouders en zus te herstellen, dringen zij erop aan dat hij zelf kinderen krijgt. Want om de vergrijzing tegen te gaan wordt de tweekindpolitiek ingevoerd en opnieuw is het China’s geboortebeleid dat de verhoudingen binnen de familie onder druk zet.

Louis Hothothot, Nederland, 2021, 115 min. Chinees gesproken, Nederlands ondertiteld.