Play

Flux Gourmet

Peter Strickland steekt de draak met performance art in dit bizarre drama over kunstenaars die zich met ‘sonische catering’ bezighouden: de registratie van het geluid van voedsel.

Tijden & Tickets

Drie kunstenaars nemen als artists in residence hun intrek in een Engels landhuis, waar de uiterst excentrieke Jan de scepter zwaait over een kunstinstituut. De drie werken in workshops aan een live performance act van koken en de geluiden die daarmee en met eten gepaard gaan. Elk publieksoptreden wordt afgesloten met een gastronomische orgie. De belevenissen van de kunstenaars en de voortgang van hun project worden gevolgd door een mislukte schrijver, die lijdt aan winderigheid. Ook zijn, en andere lichaamsgeluiden, krijgen een rol in de act.

Wie na deze beschrijving denkt ‘dit moet een bizarre film zijn’, heeft volkomen gelijk. Tegelijkertijd is het een visueel spektakel dat de wereld van de performance art op de hak neemt. De grens tussen kunst en totale quatsch is daarin dun. Avontuurlijke cinema dus, waarbij een sterke maag wel is aanbevolen. (jc)

Peter Strickland, Hongarije, 2022, 111 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Gwendoline Christie, Asa Butterfield, Fatma Mohamed, Ariane Labed, Makis Papadimitriou.