Play

Flowers of Shanghai

Gerestaureerd kostuumdrama van Hou Hsiao-hsien (The Assassin) over het innerlijke leven van vijf prostituees in Shanghai rond 1880.

Tijden & Tickets
In 1998 behoorde FLOWERS OF SHANGHAI – een historisch drama met mooie kostuums, prachtige maskers en schitterende decors – tot de hoogtepunten uit de competitie om de Gouden Palm in Cannes. Door een rechtenkwestie ging de Nederlandse bioscooprelease destijds niet door en was de film slechts eenmalig te zien op het filmfestival in Rotterdam. Ruim twintig jaar na dato kunnen we deze hypergestileerde film van de Taiwanese grootmeester Hou Hsiao-hsien alsnog in Nederland gaan zien en dan ook nog eens in volle gerestaureerde glorie.

Hong Kong-superster Tony Leung vertolkt een ambtenaar die vele uren doorbrengt in de door Britten beheerde bordelen van het laat 19-eeuwse Shanghai. Door zijn ogen zien we het sociale leven in de van de buitenwereld afgesloten huizen. De prostituees vinden er beschermers, er worden huwelijken gesloten, zaken gedaan en de opiumpijp gaat rond. Hou Hsiao-hsien schildert de emoties van de prostituees subtiel, zonder veel woorden, en benadrukt hun isolement door een precieze mise-en-scène.

Hou Hsiao-hsien, Japan, Taiwan, 1998, 113 min. Kantonees & Shanghainees gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Tony Chiu-Wai Leung, Michiko Hada, Michelle Reis, Carina Lau, Jack Kao.
Flowers of Shanghai ps 1 jpg sd low 60d1eeb104fb6