Play

Flee

Razend spannende en intieme animatiedocumentaire over het schrijnende levensverhaal van een Afghaanse vluchteling in Denemarken.

Tijden & Tickets

Als de succesvolle academicus Amin (pseudoniem) wil trouwen met zijn vriend, blijkt zijn traumatische verleden hem te achtervolgen. Jonas, een vriend van hem, is documentairemaker en wil hem helpen om het verhaal te vertellen dat zijn toekomst blokkeert. Regisseur Jonas Poher Rasmussen kreeg zijn schoolvriend Amin aan het praten over zijn vlucht van Afghanistan naar Denemarken. Na zijn vlucht uit Afghanistan raakte Amin zijn familie kwijt, waarna hij als alleenstaande minderjarige in Denemarken terecht kwam. Pas na heel wat gesprekken lukt het Amin om woorden te geven aan zijn vreselijke ervaringen.

Rasmussen koos ervoor om Amins levensverhaal grotendeels te animeren. Die keuze verhult Amins identiteit, maar is ook van levensbelang voor Amins familie, die inmiddels is terugverhuisd naar Afghanistan. Ook familieleden van homoseksuelen lopen immers gevaar in Afghanistan. Amins stem begeleidt de beelden van deze veelvuldig gelauwerde documentaire. (av)

Jonas Poher Rasmussen, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, 2021, 89 min. Deens, Engels, Dari & Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.