Play

First Reformed

Heftig drama over een zieke en zwaar getroebleerde dominee met een geloofscrisis. Een hulpvraag van buiten maakt de situatie er niet beter op.

Tijden & Tickets

Ernst Toller treurt over zijn gesneuvelde zoon en zijn gebroken huwelijk. Hij besluit een dagboek te beginnen, met whisky als vaste troost. Een vrouw uit zijn parochie benadert hem met een probleem: haar man wil dat ze haar zwangerschap afbreekt vanwege de ecologische ramp die de wereld te wachten staat. In plaats van de echtgenoot te kalmeren, raakt Toller er gaandeweg van overtuigd dat de man gelijk heeft met zijn wanhopige visie op de toekomst. Tegen de wens van zijn meerdere besluit hij niet te wachten op goddelijke ingrepen, maar zelf te handelen.

Dit loodzware gegeven vraagt van de kijker een zeker geduld, maar Paul Schrader (scenarioschrijver van TAXI DRIVER) bewijst opnieuw dat hij hedendaagse, maatschappelijke urgentie kan vinden in grote spirituele vraagstukken. Het is geen vrolijke, maar wel een belangrijke vraag: kun je onder de huidige klimaatdreiging nog wel kinderen geboren laten worden? (av)

Paul Schrader, VS, 2018, 113 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Philip Ettinger, Cedric Kyles, Victoria Hill.