Play

First Man

Spectaculaire speelfilm van Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) over de grote NASA-missie met als doel om mensen op de maan te krijgen, met de nadruk op het verhaal van astronaut Neil Armstrong.

Tijden & Tickets

De glamour waarmee dit in eerdere films werd verteld, ontbreekt. De astronauten zweven niet majestueus door de oneindige ruimte, verlost van alle aardse gewicht, maar zitten opgepropt in een claustrofobisch krappe ruime omringd door schakelaars en wijzerplaten. Het lawaai is oorverdovend, alles schudt heen en weer, ze hebben het gevoel dat alles kan exploderen.

Damien Chazelle vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de astronauten. We volgen de voorbereiding, de reis en uiteindelijk de maanlanding als hoogtepunt. We zien ook de gevolgen voor de astronauten, de huiselijke problemen en hun angst bij het volbrengen van de gevaarlijkste missie in de geschiedenis van de ruimtevaart. Een indringende persoonlijke vertelling, gebaseerd op het gelijknamige boek van historicus James R. Hansen. (gz)

Damien Chazelle, VS, 2018, 138 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ryan Gosling, Claire Foy, Pablo Schreiber, Christopher Abbott, Ciarán Hinds.