Play

First Blood – 40th Anniversary (re-release)

Geremasterde versie van het legendarische eerste deel uit de reeks Rambo-films met Sylvester Stallone, naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de release.

Tijden & Tickets

Op 31 maart is het exact veertig jaar geleden dat FIRST BLOOD in de Nederlandse bioscopen verscheen. Ter ere van dit jubileum is de klassieke actiefilm van regisseur Ted Kotcheff geremasterd.

De film volgt Vietnamveteraan John Rambo – vertolkt door Sylvester Stallone – die bij terugkeer in de Verenigde Staten te maken krijgt met een sheriff die hem maar niet met rust laat. Wanneer Rambo onterecht wordt opgepakt, krijgt hij last van traumatische flashbacks en knapt er iets in hem. Hij vecht zich vrij en vlucht de bossen in. Opnieuw wordt Rambo tot vechten gedwongen. Ditmaal is niet de Vietcong, maar de voltallige politiemacht van een Amerikaans stadje zijn tegenstander.

FIRST BLOOD werd gevolgd door een aantal pompeuze sequels, waardoor ook dit eerste deel uit de RAMBO-reeks in een kwade, eng nationalistische, reuk kwam te staan. Ten onrechte, want de film van Jon Kotcheff is een krachtig overlevingsdrama over een getraumatiseerde Vietnamveteraan.

Ted Kotcheff, VS, 1983, 94 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sylvester Stallone, Brian Dennehy, Richard Crenna.