Play

Fire of Love

Documentaire over het explosieve liefdesverhaal van de Franse vulkanologen Katia en Maurice die evenveel van elkaar hielden als van de adembenemende vulkanen die ze bestudeerden.

Tijden & Tickets

Voor Katia en Maurice won de nieuwsgierigheid het altijd van de angst. Wie ooit van dichtbij een nog actieve vulkaan heeft bezocht kan het zich levendig voorstellen. De gloeiende lava als een bericht uit de diepte van onze planeet is niet iets om lichtvaardig mee om te gaan. Deze National Geographic documentaire, eerder dit jaar een grote hit op het Sundance Film Festival, laat ziet waar de moed van deze twee toe geleid heeft. Meer dan vijfentwintig jaar archiefmateriaal van Katia en Maurice is aaneengesmeed tot een waarlijk spectaculaire en leerzame film.

Een blind date in een koffieshop bracht hen bij elkaar en tot hun noodlottige einde op de Mount Unzen in Japan in 1991 waren ze samen. Samen in hun liefde voor elkaar en natuurlijk voor het mysterie, de schoonheid en de onmetelijke destructieve kracht van vulkanen. Amateurvulkanologen in hun begindagen, maar over decennia uitgegroeid tot autoriteiten op het gebied van de vulkanologie.

Seismische tektonische erupties en ronkend gas, glinsterende rivieren van lava, watervallen van vulkaanrotsen: laat de weergaloze beelden – geschoten met gevaar voor eigen leven, zonder behulp van drones – spreken over hun liefde voor elkaar en voor vulkanen, maar bovenal over de kwetsbare relatie tussen de mens en onze planeet. Meer dan actueel in deze dagen. (ej)

FIRE OF LOVE is op donderdag 25 augustus te zien als openluchtfilmvoorstelling als onderdeel van Lumière Open Air Film Festival.

Sara Dosa, Canada, VS, 2022, 93 min. Frans & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Fire of Love ps 1 jpg sd low 62b2e1965e291