Play

Final Account - Engels ondertiteld

Documentaire waarin gewone Duitsers en Oostenrijkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nazi’s stonden, hun verhaal doen.

NB: FINAL ACCOUNT wordt vertoond met Engelse ondertiteling en voorafgegaan door de korte film MÉMOIRE D'UN SOLDAT, die ook Engels ondertiteld is.
Tijden & Tickets

Geschiedenis wordt geschreven door winnaars, maar Luke Holland beoogt in dit magnum opus het tegenovergestelde. Hij verzamelde getuigenissen van Duitsers en Oostenrijkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nazi’s stonden. Sommigen uit volle overtuiging, anderen uit meegaandheid of angst. Hij richt zich niet op de hoge officiers of politiek leiders, maar op gewone burgers en soldaten.

De Britse maker werkte meer dan een decennium aan FINAL ACCOUNT en overleed kort na het voltooien ervan op 71-jarige leeftijd. Hij sprak bijna driehonderd mensen en verzamelde vele honderden uren aan materiaal, dat nu in diverse archieven is opgenomen. De bloemlezing in deze film toont de vele manieren waarop de mens met zo’n immens schuldgevoel omgaat. Slechts een enkeling kijkt het recht in de ogen. Men schuift het af, relativeert of ontkent glashard dat er überhaupt iets gebeurd is. Holland zoekt nergens de confrontatie, maar laat deze doodgewone mensen in de nadagen van hun leven simpelweg hun verhaal doen. De bedaagde toon maakt hun ontboezemingen des te schokkender. (bron: www.idfa.nl)


Mémoire d'un Soldat
Willem Kagenaar, Joachim Plusquin, Nederland 2023, 18 min., Nederlands gesproken, Engels ondertiteld.
Pierre bladert fronsend en teleurgesteld door een fotoboek van zijn vader, René Cremers. Hij is dapper gesneuveld voor volk en vaderland tijdens de Duitse invasie op Fort Eben-Emael, maar Pierre merkt op dat de mensen vergeten zijn wat die woorden eigenlijk betekenen. Hij voelt zich onbegrepen totdat Yara, een nieuwe verpleegster, hem een luisterend oor biedt.

Luke Holland, VK, VS, 2020, 94 min. Duits gesproken, Engels ondertiteld.