Play

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel

De documentaire Diana Vreeland: The Eye Has To Travel geeft een kijk in het leven en werk van de invloedrijkste modejournalist uit de geschiedenis.

Tijden & Tickets

Diana Vreeland (1903-1989): een vrouw die door haar extravagantie en onconventionele werkwijze uitgroeide tot een stijl- en mode-icoon pur sang. Als hoofdredacteur van Harpers’ Bazaar en Vogue – en later als modeconservator bij het Metropolitan Museum – creëerde ze een lifestyle vol glamour en excentriciteit die ongekend was in haar tijd. Met haar humor en vlijmscherpe pen daagde ze haar lezers uit om te dromen, en geen genoegen te nemen met een saai, doorsnee bestaan. Die droom moest natuurlijk worden waargemaakt, maar dan vooral elegant gekleed.

De documentaire is gemaakt door een aangetrouwde kleindochter die rijkelijk kon putten uit een veelomvattend familiearchief. Dit levert een interessant beeld op van een bijzondere vrouw die stijl, mode en genieten van het leven tot kunst wist te verheffen. Het oog moet reizen, en dat doet het ook.

NB: De filmvoorstelling wordt voorafgegaan door een lezing van kunsthistoricus Jac van den Boogard. In zijn lezing (45 min., taal: Nederlands) zal van den Boogard ingaan op drie cruciale revoltes in de modewereld: Coco Chanel (1925-1935), de New Look (1948) en de minirok van Mary Quant (1965).

Lisa Immordino Vreeland, BentJorgen Perlmutt en Frederic Tcheng, VS, 2011, 86 min. Frans, Engels & Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld.