Play

Femme

Spannende Britse wraakthriller over een drag queen die in een gay sauna één van de mannen tegenkomt die hem heeft aangevallen in een homofobe aanval. Hij zoekt toenadering en zo begint een gevaarlijk spel.

Tijden & Tickets

Na de brute aanval stopt Jules met zijn optredens als Aphrodite. Hij trekt zich terug, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk door zich weer meer te presenteren en kleden zoals de maatschappij van een ‘echte man’ verwacht. Feitelijk doet zijn aanvaller, Preston, hetzelfde. Om zijn seksuele voorkeur te maskeren, heeft hij zich tot in zijn nek laten tatoeëren en gedraagt hij zich als een agressieve macho. Als de twee elkaar in de gay sauna ontmoeten en Preston Jules niet lijkt te herkennen (tijdens de aanval was Jules nog in drag), ontstaat een relatie. Wat begint met ruwe seks, gaat steeds meer over in tederheid. Intussen werkt Jules aan zijn wraakplan: hij wil Preston door het opnemen van een erotische video voor een pornosite publiekelijk vernederen en dwingen uit de kast te komen.

Met FEMME maken de debuterende regisseurs een queer versie van een film noir: de hoofdrol is niet voor een femme fatale maar voor een homme fatale. Daarbij onderzoekt de genuanceerde film het thema masculiniteit: hoe kun en/of moet je je als man manifesteren en welke consequenties heeft dat? En waar ligt de scheidslijn tussen slachtoffer en dader? (jc)

Sam H. Freeman & Ng Choon Ping, VK, 2023, 99 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met George MacKay, John McCrea, Nathan Stewart-Jarrett, Aaron Heffernan.