Play

Lumière x Studium Generale: Feels Good Man

Sprankelende documentaire over Pepe the Frog, een goedbedoeld stripfiguur dat al snel uitgroeide tot een razend populaire, door witte suprematisten omarmde meme.

NB: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Toen kunstenaar Matt Furie zijn onderkoelde, droogkomische stripverhaal rondom Pepe the Frog op MySpace plaatste, had hij geen idee van de gebeurtenissen die hij hiermee in gang zette. De naïeve tekenaar had niet eens door dat Pepe – en zijn slogan ‘feels good man’ – online uitgroeide tot een gigantische hype. Onder andere het anonieme internetforum 4chan en Donald Trump – die zichzelf als Pepe the Frog retweette – hadden hier een groot aandeel in. Toen Pepe vervolgens door witte racisten omarmd werd, was het duidelijk dat Furie de macht over zijn creatie volledig kwijt was.

In dit met geweldige animaties geïllustreerde documentairedebuut volgt regisseur Arthur Jones de sympathieke striptekenaar in zijn poging de controle over zijn groene geesteskind terug te winnen. Jones legt het probleem zowel op micro- als op macroniveau bloot. Aan de ene kant laat hij Furie en zijn vrienden uitgebreid aan het woord over Pepe. Aan de andere kant duikt hij met een handvol puike experts diep in een even fascinerende als angstaanjagende virtuele wereld waar alternatieve feiten regeren.

Na de film zal Thomas Frissen dieper ingaan op hoe wij betekenis toekennen aan symbolen en figuren. Pepe the Frog was slechts een tekening, maar de meme groeide uit tot een machtig instrument dat werd toegeëigend door politieke groeperingen. Historisch gezien zijn er enkele overeenkomsten met andere symbolen, zoals het hakenkruis en de QR-code.

Dr. Thomas Frissen is universitair docent aan de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) van Maastricht University. In zowel het onderwijs als zijn onderzoek richt Thomas zich op vragen rondom de rol van digitale media en technologie in de samenleving, cultuur en gedrag.

Arthur Jones, VS, 2021, 92 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.
Mv5 Bmz U4 Yjc5 Mj Yt Ywrj Ny00 Otm1 Lwi0 Ym Mt Odzk Ytyx Ote5 Owrm Xk Ey Xk Fqc Gde Qxvy Odc4 Ndc3 Nq@@  V1 10918 1611837655