Play

Fatwa (+ korte film: Nefta Football Club)

Het verhaal van een vader die naar Tunesië terugkeert voor de begrafenis van zijn zoon, die volgens de autoriteiten na een verkeersongeval is overleden.

Tijden & Tickets

Brahim Nadhour vliegt vanuit zijn woonplaats Parijs naar Tunesië met een verdrietig reisdoel: hij komt zijn zoon Marouane begraven. Tegen de zin van zijn ex-vrouw Loubna betrekt hij de moskee bij de plechtigheid. Het ontgaat hem niet hoezeer de religieuze gemeenschap in de tussentijd van karakter is veranderd. Daarom verbaast het hem des te meer om te horen dat de seculier opgevoede Marouane voor zijn dood een trouwe moskeeganger was geworden. Omdat Brahim zich realiseert hoe weinig hij eigenlijk over zijn zoon weet, trekt hij op onderzoek uit. Via een reeks duistere ontdekkingen ontpopt deze film zich tot een sober uitgevoerde, maar bloedstollende detective.

De voorstelling van Fatwa wordt voorafgegaan door de korte film Fatwa Nefta Football Club (Yves Piat, Frankrijk, Tunesië 2018, 17 min.): Als ze niet aan het voetballen zijn, scheuren de broertjes Abdallah en Mohammed samen op een brommertje door de heuvels rond Nefta. Tijdens een van die ritjes stuiten ze op een dolende ezel, die vreemd genoeg een koptelefoon over zijn oren draagt. Nog opmerkelijker is de lading die hij vervoert.

Mahmoud Ben Mahmoud, Tunesië, 2018, 102 min. Arabisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Ghalia Benali, Ahmed Hafiene, Sarra Hannachi.