Play

Fanny & Alexander | Klassieker

Betoverende, ontroerende en levenslustige sage van de beroemde Zweedse cineast Ingmar Bergman over een gegoede familie in Zweden in 1907. Digitale restauratie van deze klassieker die in 1983 met vier Oscars werd bekroond.

Tijden & Tickets

In het landhuis van grootouders Ekdahl komen de hechte familieleden bij elkaar voor de viering van Kerstmis, een vrolijk, uitbundig en ongedwongen feest met een theatervoorstelling in eigen huis. We zien de gebeurtenissen door de ogen van de tienjarige Alexander. Aan een gelukkige periode komt plotseling een einde als de vader van Alexander en Fanny sterft en hun moeder hertrouwt met een wrede en ongevoelige bisschop. Vooral Alexander verzet zich tegen de brute houding van zijn stiefvader. Hij verlangt terug naar de hartelijke, onvoorwaardelijke familiebanden die ineens werden doorgesneden. Maar de familie is hen niet vergeten en een bijzonder inventieve reddingsactie wordt op touw gezet.

Bergman sloot een ongeveer veertigjarige filmcarrière af met dit prachtige autobiografische verhaal, waarin veel thema’s van zijn oeuvre terugkomen. Regelmatig wisselend tussen realiteit, dromerigheid en verbeelding, verwerkt hij zijn idyllische en tegelijk panische jeugdjaren in een van de mooiste films uit de filmgeschiedenis. (av)

Deze film bevat een pauze.

Ingmar Bergman, Frankrijk, Zweden, Duitsland, 1982, 188 min. Zweeds, Duits, Jiddisch, Engels & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bertil Guve, Pernilla Allwin, Borje Ahlstedt, Ewa Froling, Erland Josephson, Lena Olin.