Play

Fando Y Lis - Engels ondertiteld

Experimentele debuutfilm van Alejandro Jodorowsky over een jong stel dat op zoek is naar de mythische stad Tar, maar daar nooit zal arriveren.

Tijden & Tickets

De gehandicapte Lis wordt tijdens haar reis naar Tar vergezeld door Fando, die haar in een wagen voortduwt of in zijn armen draagt. Onderweg komen ze in een aantal surrealistische situaties terecht en ontmoeten ze mensen en handelaren die net uit Tar zijn teruggekeerd. De stad lijkt dus niet zo ver meer, maar toch zullen Fando en Lis voor eeuwig onderweg blijven.

FANDO Y LIS is het speelfilmdebuut van Alejandro Jodorowsky, naar een scenario van Fernando Arrabal. Zowel Jodorowsky als Arrabal behoorden tot de oprichters van de Mouvement Panique (paniekbeweging), een kunstenaarscollectief vernoemd naar de god Pan dat met gewelddadige en ontregelende performancekunst probeerde om destructieve energie vrij te laten om zo ruimte te creëren voor vrede en schoonheid. De film vestigde meteen de reputatie van Jodorowsky als een blasfemisch schandaalfilmer. Tijdens de première in Mexico moest Jodorowsky vluchten omdat het publiek hem wou lynchen. Hij wist te ontsnappen en leverde twee jaar later EL TOPO af, de film die door velen als zijn meesterwerk wordt beschouwd.

Alejandro Jodorowsky, Mexico, 1968, 93 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Tamara Garina, Sergio Kleiner, Diana Mariscal, María Teresa Rivas, Juan José Arreola.