Play

Fallen Leaves

Weemoedige, romantische tragikomedie van Aki Kaurismäki (Le Havre) over twee eenzame zielen die elkaar treffen tijdens een met drank overgoten nacht in Helsinki. Winnaar Juryprijs in Cannes.

Tijden & Tickets

Een man en een vrouw lopen elkaar bij toeval tegen het lijf in nachtelijk Helsinki. Hij een alcoholistische, net ontslagen metaalbewerker; zij een ex-vakkenvuller. Ofschoon ze nauwelijks een woord met elkaar wisselen, denken ze beiden eindelijk de liefde van hun leven te hebben gevonden. Maar na hun eerste ontmoeting raakt hij haar telefoonnummer kwijt, en ze kennen elkaars naam of adres niet.

Deze melancholische tragikomedie is typerend voor het werk van de Finse regisseur Aki Kaurismäki (THE MAN WITHOUT A PAST, DRIFTING CLOUDS). In FALLEN LEAVES zit alles samengebald wat het werk van de Fin zo uniek maakt: een mix van Chaplin, weemoedige jukeboxmuziek en voor zich uit starende Finnen die met uitgestreken gezicht (en een slok te veel op) droogkomische oneliners debiteren. En natuurlijk gaat ook deze film over de liefde, want liefde is wat de wereld nodig heeft. Tijdens het filmfestival in Cannes kondigde de Fin – die net als de personages uit zijn films wel een borreltje lust – aan dat hij zijn volgende film met dezelfde acteurs gaat maken: ‘Want dat heb ik ze per ongeluk beloofd, ik zou ze liever ruilen.’ (mv)

Voorafgaand aan deze film wordt de Ultrakort-film Penumbra vertoond, een animatie in bruin-zwart waarin een klein meisje in het bos loopt en paddenstoelen plukt. Een kraai met een leeg nest houdt haar dreigend in het oog. Wat gebeurt er in deze stijlvolle animatie wanneer hun paden kruisen?

Aki Kaurismäki, Finland, Duitsland, 2023, 81 min. Fins gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov, Sakari Kuosmanen, Maria Heiskanen..