Play

Eyimofe

Kleurrijke mozaïekfilm van de tweelingbroers Arie en Chuko Esiri over de bruisende Nigeriaanse miljoenenstad Lagos; een metropool waar velen dromen van een leven elders.

Tijden & Tickets

Spanje en Italië zijn de bestemmingen waar Mofe en Rosa van dromen. Beiden willen ze Lagos verruilen voor een beter leven in Europa. Daar is geld voor nodig. Terwijl ze werken aan hun droom heeft het leven andere plannen voor ze.

De moeder van de regisseurs, de tweelingbroers Arie and Chuko Esiri, had vroeger een slot op hun televisie aangebracht. Het was beter om te studeren dan tv te kijken. Uiteindelijk kwamen ze toch in de filmindustrie terecht. Voor hun prachtige debuutfilm keerden ze terug uit de VS naar hun geboorteland Nigeria. Het bleek een uitdaging: filmen in een stad met meer dan twintig miljoen inwoners en infrastructurele chaos alom. Maar het is ze gelukt; naast Mofe en Rosa, speelt Lagos een absolute hoofdrol. Een stad vol contrasten, een meedogenloze plek die je wil verlaten, maar die tegelijkertijd ook ontelbare mogelijkheden biedt.

EYIMOFE is een film over migratie, en toch ook weer niet. Meer dan een traditionele film over de redenen om het geluk elders te zoeken, is het een film over hoe om te gaan met falen en verlies. En er uiteindelijk achter te komen dat thuisblijven hetzelfde kan zijn als weggaan. (ej)

Arie & Chuko Esiri, Nigeria, 2020, 116 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jude Akuwudike, Temi Ami-Williams, Tomiwa Edun, Jacob Alexander, Cynthia Ebijie.