Play

Explanation for Everything

Prikkelende Hongaarse sociale satire waarin een luie middelbare scholier een held wordt van extreemrechts. Als Abel een onvoldoende haalt voor zijn eindexamen geschiedenis resulteert dit in een door de tabloids aangewakkerde cultuuroorlog.

Laatste kans
Tijden & Tickets

De onvoldoende krijgt Abel van leraar Jakab en komt vooral omdat hij voor de klas bevriest en geen woord meer kan uitbrengen. Om hem alsnog aan het praten te krijgen, wijst Jakab op het speldje dat Abel draagt, een symbool van Hongaars nationalisme. Als Abel dit later vertelt aan zijn conservatieve en gefrustreerde vader Gyorgy, zet dit de verhouding met de liberale leraar Jakab verder op scherp. Die is al niet best omdat Abel verliefd is op Janka, die op haar beurt verliefd is op de leraar. De situatie loopt totaal uit de hand als de jonge journaliste Erika er lucht van krijgt. In haar rechtse tabloid brengt ze het verhaal dat Abel een onvoldoende heeft gekregen vanwege zijn nationalistische speld. Zo wordt de doorsnee en nogal sullige leerling het middelpunt van een mediastorm.

De film werd gedraaid in twintig dagen, met minimaal budget en zonder enige steun van de overheid. Het is knap hoe regisseur Reisz er desondanks toch in is geslaagd een genuanceerd en raak portret te schetsen van de toestand in zijn land. En tegelijkertijd misschien wel van de doorgeslagen links-rechts tegenstellingen in de hele wereld. (jc)

Gábor Reisz, Hongarije, Slowakije, 2023, 127 min. Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Adonyi-Walsh Gáspár, István Znamenák, András Rusznák, Rebeka Hatházi.