Everything Is Cinema: The Filmic Alchemy of Jean-Luc Godard | Lezing door Kevin Toma

Naar aanleiding van het recente overlijden van Jean-Luc Godard, geeft Volkskrant-journalist Kevin Toma een lezing over het rijke oeuvre van de regisseur. Engelstalige lezing.

Tijden & Tickets

Weinig cineasten laten zo’n baanbrekend, invloedrijk en radicaal oeuvre achter als de in september jongstleden overleden Jean-Luc Godard. Van zijn eerste tot zijn laatste film bleef hij een onvermoeibare verkenner van de mogelijkheden en grenzen van de filmkunst. ‘Iedere film heeft een begin, midden en einde, maar niet noodzakelijkerwijs in die volgorde,’ zei de Frans-Zwitserse meestercineast niet voor niets: als er iemand was die film- en vertelconventies op zijn kop zette en binnenstebuiten keerde, dan was het Godard. Maar of zijn duivelstrucs nu speels waren of irritant: om pure plagerij was het Godard nooit te doen. Hij wilde de toeschouwer tot een volkomen nieuwe ervaring van film en werkelijkheid te brengen.

In zijn lezing EVERYTHING IS CINEMA: THE FILMIC ALCHEMY OF JEAN-LUC GODARD neemt filmcriticus en Godard-liefhebber Kevin Toma je mee op een verrassende reis door Godards weerbarstige, fascinerende werk. Verwacht geen samenvatting van diens biografie, maar een vogelvlucht langs een aantal briljante scènes en beelden, van de jump cuts uit A BOUT DE SOUFFLE (1960) tot de raadselachtige 3D-experimenten uit ADIEU A LANGAGE (2014).

Deze lezing duurt ongeveer een uur en is in het Engels.

, 2022, 60 min. , Nederlands ondertiteld.