Europese Dag van de Korte Film 2018

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Veel aanstormend talent zie je als eerste aan het werk in een korte film. Toch krijgt het minder bekende broertje van de speelfilm nog te weinig aandacht. Daarom worden de spotlights op de kortste dag van het jaar op de korte film gezet.

Tijden & Tickets

De films (in volgorde van vertoning):

Skógafoss
Niels Bourgonje, Nederland 2017, 11 min.
Tijdens zijn vakantie met zijn vriendin krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder, die haar gekwelde mentale toestand en hun complexe relatie onthult.

Word!
Amos Mulder, Nederland 2017, 7 min., animatie
Kort visueel essay onderzoekt op avontuurlijke wijze de relatie tussen woord en betekenis in een post-fact universum. Figuren bewegen zich door de ruimte, ondersteund door taal die de beweging van betekenis voorziet. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld?

De Spelende Mens
Sanne Rovers, Nederland 2017, 27 min.
Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. DE SPELENDE MENS neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?

Kort Maar Krachtig
Junaid Chundrigar, Nederland 2017, 2 min., animatie
Een oude wijze man geeft een jonge held de taak om binnen een absurd kort tijdsbestek een prinses te redden van een slechterik. Tijdens de reis krijgen zij te maken met veel clichés uit het fantasy/avonturenfilmgenre. In het desondanks onvoorspelbare animatiefilmpje volgen de grappen elkaar in hoog tempo op. Ook het traditionele sprookjesachtige einde krijgt een (wrede) wending.

Tex
Jonas Smulders, Nederland 2017, 18 min.
Wanneer Tex haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt, neemt ze wraak.

Hallo Salaam
Kim Brand, Nederland, Griekenland 2017, 15 min.
Sil (10) en Merlijn (11) staan op de vooravond van een grote reis; ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders – beiden vrijwilliger in vluchtelingenkampen – kennen ze de verhalen over de kinderen die daar leven. Nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen?

diverse, 2018, 80 min. , zonder ondertiteling.