Play

Eureka - Engels ondertiteld

Radicale, dromerige triptiek, grotendeels gedraaid in het Pine Ridge-reservaat in South Dakota, waarin slow cinema-grootmeester Lisandro Alonso (Jauja, Liverpool) de spanningen tussen inheemse cultuur en de moderne wereld onderzoekt.

Previously Unreleased (Eye)
Tijden & Tickets

In drie verhalen (waarvan het eerste deel een tv-uitzending blijkt te zijn in zwart-wit) deelt de regisseur zijn visie over de slechte behandeling van de inheemse bevolking van Amerika, vroeger en nu. Alaina – in deel twee – werkt als politieagente in een reservaat, waar alcoholmisbruik en geweld dagelijkse kost zijn. Het is dweilen met de kraan open. In deel drie vraagt Alaina’s nichtje Sadie haar grootvader of die haar wil transformeren in een maraboe, zodat ze dit trieste leven achter zich kan laten.

Zo helder en logisch worden de verhaallijnen echter niet opgediend. EUREKA vraagt geduld en overgave van de kijker. Alonso wil ons losmaken van tijd en ruimte, maar tegelijkertijd de erbarmelijke situatie van de oorspronkelijke bevolking van Amerika benadrukken. Dat levert hypnotiserende en meditatieve beelden op, die doen denken aan de films van Apichatpong Weerasethakul. Liefhebbers van bijzondere cinema kunnen hun hart ophalen aan deze mystieke film. (av)

Lisandro Alonso, Frankrijk, Argentinië, Duitsland, Portugal, Mexico, 2023, 147 min. Engels & Portugees gesproken, Engels ondertiteld. Met Viggo Mortensen, Chiara Mastroianni, Alaina Clifford, Sadie lapointe, Villbjørk Malling.