Play

Esther & The Law - Engels ondertiteld

Documentaire over de strijd van de Nigeriaanse Esther Kiobel tegen Shell. Haar man werd geëxecuteerd na protesten tegen de oliewinning door Shell. Esther is ervan overtuigd dat Shell betrokken was bij de executie. Maar hoe bewijs je dat?

Documentaire
Tijden & Tickets

‘Hij was een vredestichter,’ zegt Esther. Ze heeft het over haar man Barinem, een van de ‘Ogoni 9’. In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam het Ogoni-volk in de Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning veroorzaakte veel vervuiling, terwijl de bevolking geen cent zag van de enorme winsten. In een rechtszaak vol onregelmatigheden werden negen Ogoni-leiders ter dood veroordeeld. Esther wil bewijzen dat Shell betrokken was bij de executies.

ESTHER & THE LAW voert ons van Dallas, waar Esther nu woont, naar Nigeria waar ze probeert getuigen te mobiliseren voor haar rechtszaak tegen Shell. In de Nederlandse rechtbank wordt Esther bijgestaan door een groep bevlogen advocaten onder leiding van Channa Samkalden. Maar ze staan voor een helse opgave: bewijzen dat Shell getuigen heeft omgekocht. Het proces brengt veel oude emoties boven. En ook tussen de koppige Esther en haar advocaten lopen de spanningen soms hoog op.

Tatiana Scheltema, Nederland, 2023, 72 min. Yoruba, Nederlands & Engels gesproken, Engels ondertiteld.