Play

David Lynch lezing + Eraserhead

Lezing door de Belgische filmcriticus Karel Deburchgrave (Filmmagie) ter introductie op het filmoeuvre van David Lynch, waarbij een brug wordt geslagen met de tentoonstelling Someone is in my House in het Bonnefantenmuseum, gevolgd door de vertoning van David Lynch’s debuutfilm Eraserhead.

David Lynch retrospectief
Voertaal: Nederlands
Tijden & Tickets

Programma
19.30 lezing David Lynch (voertaal Nederlands)
20.45 pauze
21.00 vertoning Eraserhead
22.30 einde

ERASERHEAD
Digitaal gerestaureerde (4K) versie van het verontrustende debuut van David Lynch. Als je de beschrijvingen van Lynchs debuutfilm vergelijkt met die van zijn meest recente werk, lijkt er in veertig jaar tijd weinig veranderd. Al direct bij de aanvang van zijn carrière werd zijn stijl als claustrofobisch, sinister en onnavolgbaar getypeerd. In 1971 startte Lynch als jonge filmstudent met de verfilming van een slechts 21 pagina’s tellend script. Na vijf jaar lang bij vrienden en familie voor financiële ondersteuning te hebben geleurd, zag ERASERHEAD pas in 1977 het licht. Het resultaat van deze volharding is een koortsachtige film, waarin een jonge teruggetrokken man de zorg krijgt over een misvormde baby waarvan hij weleens de vader zou kunnen zijn. De film is sinds jaar en dag verplichte kost voor genre-connaisseurs, cultfilm-adepten en lijmsnuivers.

David Lynch, VS, 1977, 89 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jack Nance, Charlotte Stewart, Allen Joseph, Jeanne Bates.
Doorlezer

Hij is twintig als hij zijn allereerste film maakt: Six Men Getting Sick (Six Times), een vier minuten lange animatie van een van zijn eigen schilderijen. In Lynch’ schilder- en filmwerk speelt zijn jeugd in de – dan grimmige – stad Philadelphia een grote rol.
In 1977 volgt zijn eerste speelfilm, het zwart-witte, low budget Eraserhead. Maar weinig mensen weten wat ze precies aan moeten met het bizarre verhaal over een man en zijn misvormde baby. De film wordt onder meer afgewezen door Cannes, maar naderhand groeit Eraserhead uit tot een cultklassieker die Lynch op de kaart zet als surrealistisch en belangrijk filmmaker.

Lees het complete van profiel over David Lynch door Yasmin Wegman in VPRO Cinema hier.