Play

EO

Onconventionele roadmovie van de Poolse veteraanregisseur Jerzy Skolimowski met een uit een circus ontsnapte ezel als hoofdpersonage. Winnaar van de Prijs van de Jury in Cannes.

Tijden & Tickets

Voor EO (de filmtitel is een onomatopee en verwijst naar het balkende geluid van ezels: eee-ohhh) liet Skolimowski zich inspireren door AU HASARD BALTHAZAR (1966), de klassieker van Robert Bresson waarin de levensloop (en lijdensweg) van een ezel gevolgd wordt. Skolimowski noemt Bressons meesterwerk de enige film die hem ooit tot tranen roerde.

Net als in AU HASARD BALTHAZAR zien we in EO de wereld door de ogen van een dier. Eo, een grijze ezel met prachtige melancholische ogen, ontmoet zowel slechte als goede mensen op zijn levenspad. Aan het begin van de film raakt hij tijdens een actie van dierenrechtenactivisten gescheiden van de jonge circusvrouw die voor hem zorgde. Voor Eo het begin van een zwerftocht door Europa, waarin het dier overgeleverd is aan de mensen die hij onderweg tegenkomt.

Skolimowski schaart zich met EO in de reeks van recente films (zie bijvoorbeeld GUNDA en COW) waarin prominente filmmakers boerderijdieren verheffen tot volwaardige hoofdpersonages. De film sleepte een Oscarnominatie voor beste internationale film in de wacht. (mv)

Jerzy Skolimowski, Italië, Polen, 2022, 89 min. Pools, Italiaans, Engels, Frans & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo, Mateusz Kosciuwicz, Tomasz Organek..