Play

Encore

Cédric Klapisch (Retour en Bourgogne, Paris) duikt in de moderne danswereld met dit verhaal over een geblesseerde 26-jarige balletdanseres wier carrière in rook dreigt op te gaan.

Tijden & Tickets

In ENCORE komen klassiek ballet en moderne dans samen in een verhaal over tegenslag, veerkracht en doorzettingsvermogen. Maar de film is ook een ode aan de dans.

De veelbelovende 26-jarige balletdanseres Élise loopt tijdens een voorstelling een zware blessure op en krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Daarmee is ze haar doel kwijt en moet ze haar leven een andere wending geven. Met hulp van vrienden vindt ze ander werk. Dat voert haar naar Bretagne, waar ze gaat werken in de horeca. Daar ontmoet ze een gezelschap voor moderne dans. De nieuwe ervaringen en vriendschappen wakkeren het vuur in haar weer aan. Zal ze toch weer kunnen dansen?

Hoofdrolspeelster Marion Barbeau is prima ballerina bij het beroemde ballet van de Parijse Opera; ook de rol van choreograaf Hofesh Shechter wordt gespeeld door Shechter zelf, die samen met de helft van het voormalige duo Daft Punk ook tekende voor de soundtrack.

Klapisch wil vooral laten zien dat de balletwereld meer is dan alleen ellende en rivaliteit, zoals BLACK SWAN in 2010 suggereerde. En wat is een betere manier om dat te laten zien dan met een openingsscène met vijftien minuten dans, zonder woorden? (bw)

Cédric Klapisch, Frankrijk, 2022, 117 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Marion Barbeau, Hofesh Shechter, Denis Podalydès, Muriel Robin, Souheila Yacoub.
Encore ps 1 jpg sd low 629f177d0cc80