Play

Encanto (NL)

De zestigste lange animatiefilm van Disney biedt een wervelende mix van actie, zang en dans, en volgt een buitengewone Colombiaanse familie in het fabelachtige rijk Encanto.

Tijden & Tickets

Mirabel groeit op in een magisch huis, dat verscholen ligt in de bergen van Colombia. Alle kinderen in haar familie hebben een unieke, magische gave, behalve Mirabel. De sterke Luisa kan zomaar vijf ezels dragen. Mirabels andere zusje Isabela kan toveren. Die bovenmenselijke gaven kregen ze toen ze de deurknop van hun huis aanraakten. Ook Mirabel raakt de knop aan, maar dat lijkt haar niet te veranderen. Ze blijft het doodgewone meisje met krulhaar dat ze altijd al was.

Het is een bijzondere familie die in ‘Casa Madrigal’ woont. Op de vlucht waren ze, maar op toverachtige wijze geraakten ze in het fabelachtige Encanto: een mooie, veilige plek waar ze de hele dag salsa dansen. Er dreigt echter gevaar; we zien het aan de beginnende scheuren in hun warme familiehuis. En dan blijkt opeens alle hoop op Mirabel gevestigd: zij is misschien wel de enige die haar familie kan redden.

Encanto (Spaans voor betovering, charme of bekoring) raakt wereldse thema’s zoals de vluchtelingencrisis, maar gaat vooral over familieverhoudingen. Deze wervelende animatiefilm – die knipoogt naar het magisch realisme in HONDERD JAAR EENZAAMHEID, het beroemde boek van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez – heeft alles in zich om een grote hit te worden, niet in de laatste plaats door de swingende Latin soundtrack met liedjes van componist Lin-Manuel Miranda (bekend van onder meer HAMILTON). Genomineerd voor drie Oscars, waaronder die voor beste animatiefilm. (ej)

Jared Bush, Byron Howard & Charise Castro Smith, VS, 2021, 109 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling.