Play

Empire of Light

Romantische ode van Sam Mendes (American Beauty, 1917, Skyfall) aan het licht van de liefde en de filmkunst. Met de zoveelste prachtrol van Olivia Colman.

Tijden & Tickets

Hilary is de toegewijde, maar depressieve manager van de Empire, een bioscoop aan de Engelse kust. Haar collega’s zijn een soort familie, want Hilary woont alleen en is ongelukkig. De relatie met haar zelfingenomen baas maakt dat alleen maar erger.

Hilary’s collega’s prijzen de cinema aan, ieder op zijn eigen manier: een plek die licht brengt in de duisternis, een plek om weg te dromen of om het echte leven te zien. De Empire heeft echter twee van zijn vier zalen en een van de bars moeten sluiten vanwege dalende toeschouwersaantallen. Maar als de bioscoop een paar populaire films kan vertonen, herstelt de omzet zich. Tegen die achtergrond krijgt Hilary een relatie met een nieuwe collega, een jonge zwarte man.

EMPIRE OF LIGHT speelt in 1981, als Groot-Brittannië wegzakt in een recessie, werkloosheid en wijdverbreid racisme. Hoewel de film niet voorbijgaat aan het geweld en het racisme op straat, is het een oprechte, menselijke film, maar bovenal een ode van Sam Mendes aan de film en aan de liefde. De film werd genomineerd voor de Oscar voor het Beste Camerawerk. (bw)

Sam Mendes, VK, VS, 2022, 115 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Olivia Colman, Michael Ward, Colin Firth, Tom Brooke, Hannah Onslow..