Play

Emily

Modern Brits kostuumdrama over het mysterieuze leven van Emily Brontë, auteur van Wuthering Heights. Emma Mackey (Sex Education) schittert in haar rol als rebel en eenling.

Tijden & Tickets

Emily Brontë stierf op dertigjarige leeftijd aan tbc. Naast gedichten liet ze ook een belangrijke roman na, WUTHERING HEIGHTS. Op haar sterfbed vraagt haar zus Charlotte hoe ze aan inspiratie kwam voor dat liefdesverhaal. Wat ze niet weet, is dat Emily haar eigen ervaringen verwerkte in de roman en in de omgeving plaatste die voor haar veel betekende, het woeste landschap van Yorkshire. De daaropvolgende flashbacks geven een inkijkje in Emily’s eenzame, geïsoleerde leven met een belangrijke rol voor twee mannen. Allereerst haar broer Branwell, steun en toeverlaat in haar schrijfambities, en daarnaast een knappe dominee van wie ze Franse les kreeg, in opdracht van haar strenge vader. Emily was zowel verlegen als vrijpostig, sociaal nogal onhandig en haar tijd ver vooruit. Met geduldig en precies camerawerk geeft de film inzicht in Emily’s complexe gevoelens zonder het hele mysterie van haar leven te kunnen ontrafelen, ook al omdat een groot deel van haar werk na haar dood is vernietigd. (av)

Frances O'Connor, VK, VS, 2021, 130 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Emma Mackey, Oliver Jackson-Cohen, Fionn Whitehead, Alexandra Dowling, Adrian Dunbar..