Play

El Topo - Engels ondertiteld

Surrealistisch-komische en extreem bloederige cultklassieker van de Chileense filmmaker Alejandro Jodorowsky over een revolverheld op wraakmissie.

Tijden & Tickets

‘De meeste cineasten maken films met hun ogen; ik maak ze met m’n ballen’, zei Jodorowsky ooit. De psychedelische spaghettiwestern EL TOPO is een goede illustratie van die uitspraak. In Jodorowsky’s meest gewelddadige en beruchte film speelt de regisseur zelf het hoofpersonage De Mol (El Topo), een in het zwart geklede revolverheld die zegt dat hij God is. In het gezelschap van zijn zoon reist hij door de woestijn op weg naar een duel met scherp schietende Zenmeesters. Na afloop daarvan gaat EL TOPO pas echt los en raken we verzeild in een perverse en radicale beeldenstroom vol slachtpartijen en lichamelijke en geestelijke wanstaltigheid.

EL TOPO heeft veel beroemde fans, van John Lennon en Yoko Ono tot David Lynch, Peter Gabriel, Bob Dylan en Dennis Hopper. Dankzij de steun van Lennon en Ono groeide Jodorowsky uit tot een held in de tegencultuur van de jaren zeventig. EL TOPO stond aan de wieg van een nieuw fenomeen (aanvankelijk enkel in New York, later ook in andere Amerikaanse steden): de midnight movie. Bedwelmde nachtbrakers streken om middernacht in filmzalen neer om te kijken naar onconventionele, niet-mainstream films.

Alejandro Jodorowsky, Mexico, 1970, 125 min. Spaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, José Legarreta, Alfonso Arau, José Luis Fernández.