Play

El Reino

Politieke thriller van Rodrigo Sorogoyen (Que Dios Nos Perdone) over een corrupte Spaanse politicus die zijn partij te gronde dreigt te richten wanneer hij in een schandaal verwikkeld raakt. Winnaar van zeven Goya’s (de Spaanse Oscars).

Tijden & Tickets

Manuel Gómez Vidal heeft het goed voor elkaar: hij geniet aanzien als politicus en heeft een liefdevolle familie en veel vrienden. Hij heeft zijn rijkdom echter te danken aan schimmige deals en connecties en raakt in de problemen als hij een corrupte collega en goede vriend dekt. Dat had hij misschien beter niet kunnen doen, want hij wordt zelf het middelpunt van de aandacht als zijn partijgenoten alle schuld op hem schuiven.

Niet gebaseerd op een echt gebeurd verhaal, maar wel invoelbaar dankzij het realistische script, de scherpe montage en de cameravoering die de acteurs tot op de huid volgt. Deze hit in Spanje legt een interessant dilemma bloot. Hebben we hier te maken met corruptie als gevolg van menselijke fouten of is dit het spreekwoordelijke topje van de ijsberg in het (post-Franco-)Spanje? (ej)

Rodrigo Sorogoyen, Spanje, Frankrijk, 2018, 132 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou, Bárbara Lennie, Nacho Fresneda.