Play

El Paraíso

Bekroond Italiaans drama – zowel misdaaddrama als onconventionele liefdesgeschiedenis en portret van een disfunctionele moeder-zoonrelatie – over illegale Colombiaanse immigranten aan de rand van Rome.

Tijden & Tickets

Julio is nog nooit in Colombia geweest, het land dat zijn moeder veertig jaar geleden – destijds net zwanger – verliet voor een betere toekomst elders. Dat elders werd Rome, waar moeder en zoon wonen in een klein huis aan de monding van de Tiber. Ze houden het hoofd boven water door wat drugs te regelen voor een lokale dealer. Het lijkt alsof ze genoeg aan elkaar hebben totdat hun symbiotische, bijna oedipale relatie wordt bedreigd door een buitenstaander: Ines, een jonge Colombiaanse die net haar eerste trip als drugskoerier achter de rug heeft.

Margarita Rosa De Francisco, een gelauwerd actrice in haar moederland Colombia, is een meester in het vertolken van de complexiteit van het leven, haar relatie met haar zoon, het gemis aan het land dat ze moest verlaten, en de eenzaamheid van een leven in de marges van een land waar ze het stempel illegaal met zich meedraagt. Naast een persoonlijke inkijk in een onconventionele, noem het maar disfunctionele liefdesrelatie, is dat misschien hetgeen waar regisseur Artale ons met EL PARAÍSO (het paradijs) het meest mee confronteert. (ej)

Enrico Maria Artale, Italië, 2023, 106 min. Italiaans & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Edoardo Pesce, Margarita Rosa de Francisco, Maria del Rosario, Gabriel Montesi..