Play

El buen patrón

Veelgelauwerde tragikomedie over een fabriekseigenaar die – in de jacht op een zakelijke onderscheiding – koortsachtig probeert alle problemen met zijn werknemers op te lossen.

Tijden & Tickets

Blanco is de charmante, zorgzame en innemende directeur van Básculas Blanco, een fabriek ergens in een provinciestadje waar weegschalen worden geproduceerd. De kernwaarden van het familiebedrijf – ambitie, evenwicht en loyaliteit – staan hoog in zijn vaandel, en in grote letters op de muur geschilderd. Een oud model weegschaal, het universele symbool voor gerechtigheid, is prominent in beeld. 

Het is een week voor de komst van het comité dat de jaarlijkse prijs voor beste onderneming komt uitreiken. Alles moet perfect in orde zijn. De ontslagen werknemer die voor de ingang van het bedrijf uit protest zijn tenten heeft opgeslagen, maakt natuurlijk geen goede indruk. Allengs lijken de goede bedoelingen van de baas verkeerd uit te pakken. 

Op sublieme wijze vertolkt Javier Bardem deze perfecte baas die het beste met iedereen lijkt voor te hebben. Dat pakt anders uit. De vraag dient zich aan: is hij ook een slachtoffer van omstandigheden, of is het onvermijdelijk dat zijn gedrag gevolgen heeft? Macht, jaloezie, misbruik, overspel, rivaliteit, seks en dood. Het passeert allemaal de revue. In meerdere opzichten zet EL BUEN PATRÓN je een spiegel voor. Waar vind je nog een baas die zijn werknemers als familieleden behandelt? Of was dat altijd al een illusie? Wat is goed doen: een teken van altruïsme of uiteindelijk toch eigenbelang? (ej)

Fernando León de Aranoa, Spanje, 2021, 120 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente, Sonia Almarcha, Fernando Albizu.