Earth + Live pianoconcert Kevin Toma

Epische Sovjet-klassieker over de strijd die in de jaren dertig op het Oekraïense platteland ontstaat tussen zelfstandige boeren en aanhangers van de opkomende collectivisatie.

Tijden & Tickets

Het verhaal van EARTH strekt zich uit over generaties. Het begint met de dood van een grootvader, wat leidt tot tumultueuze tijden voor zijn zoon Opanas en kleinzoon Vasily. Als rijke landeigenaren zich het land van boeren toe-eigenen, start Vasily, beïnvloed door Stalins communistische ideeën als vastgelegd in het eerste Vijfjarenplan, een jeugdbeweging voor de vorming van gecollectiviseerde landbouw in Oekraïne.

EARTH is het laatste deel van een losjes samenhangende Oekraïne-trilogie die Dovzhenko eind jaren twintig maakte en wordt vaak genoemd in lijstjes met de beste films ooit. Het is dan is dan ook de ultieme lofzang op de natuur, het land en degenen die erop zwoegen. De film grossiert in grandioze beelden, zoals openingsshots van een uitgestrekte hemel en glooiende velden met zonnebloemen en appels, en complexe montagetechnieken. De Sovjet-Unie, die de film sponsorde in de hoop op een ideologisch manifest, kwam bedrogen uit: veel meer dan propaganda is EARTH een adembenemend poëtisch werk.


Filmcriticus en -componist Kevin Toma zal de film met een live-pianoconcert begeleiden.

Aleksandr Dovzhenko, Sovjet-Unie, 1930, 75 min. geen dialoog gesproken, zonder ondertiteling. Met Stepan Shkurat, Semyon Svashenko, Yuliya Solntseva.
71 Od Xs Z2o L SL1066 6239a26e350b5