Play

Early Spring

Gerestaureerde klassieker van de Japanse grootmeester over het leven van een kantoorklerk die verzeild raakt in overspel.

Tijden & Tickets
Om de verveling in zijn passieloze huwelijk te verdrijven, gaat de onderbetaalde Sugiyama in op de avances van een flirterige collega. Zijn vrouw komt erachter, maar probeert een nieuwe start met haar man te maken.

EARLY SPRING speelt, anders dan Ozu’s meeste naoorlogse films, in de lagere regionen van de Japanse middenklasse. De film belicht een unieke periode uit de moderne Japanse geschiedenis, de jaren vijftig, toen het voormalige keizerrijk zich uit de puinhopen van de oorlog oprichtte. Er was weinig hoop voor de toekomst; ook wie werk had, was meestal arm. Ozu portretteert het familieleven van de Japanse kantoorklerk met humor en veel warmte en empathie voor de mannen die zich onder in de bedrijfshiërarchie bevinden.

Yasujiro Ozu, Japan, 1956, 144 min. Japans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Chikage Awashima, Ryô Ikebe, Teiji Takahashi, Keiko Kishi, Chishû Ryû.