Play

Dunkirk

Het verhaal van Operatie Dynamo, de reddingsactie waarbij honderdduizenden militairen bij Duinkerken werden gered door een samengeraapte vloot van pleziervaartuigen, vissersschepen en andere privéboten. Genomineerd voor acht Oscars, waaronder Beste Regisseur, Beste Cinematografie en Beste Muziek.

Tijden & Tickets

De Blitzkrieg rukt op, de geallieerden zijn teruggedreven tot op het strand, volledig omsingeld en volslagen weerloos tegen een vijand die bijna anoniem lijkt. Het hele Britse leger dreigt vernietigd te worden nog vóór de oorlog echt is begonnen. Marineschepen kunnen niet dicht genoeg bij het strand komen, de Britse bevolking wordt opgeroepen met hun bootjes te komen helpen. Drie verschillende verhaallijnen zijn door elkaar gevlochten: de weerloze soldaten te land, drie mannen in een plezierjacht ter zee en de bemanning van een Spitfire in de lucht. De Nederlandse cameraman Hoyte Hoytema zorgt voor een verbluffend visueel spektakel waarbij je als kijker midden in de actie lijkt te zitten. De muziek zweept de spanning op als een tikkende klok. Een straffe oorlogsfilm. (gz)

Christopher Nolan, VK, Nederland, Frankrijk, VS, 2017, 90 min. Engels, Frans & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard, Barry Keoghan, Mark Rylance, Tom Hardy.