Play

Druk

Met een Oscar bekroonde tragikomedie van Thomas Vinterberg (Jagten) met Mads Mikkelsen over vier uitgebluste leraren die zich aan een alcoholexperiment wagen.

Tijden & Tickets

Hernieuwde samenwerking – na THE HUNT, genomineerd voor een Oscar in 2012 – tussen Vinterberg (FESTEN, JAGTEN) en Mikkelsen over vier goede vrienden die les geven aan een gymnasium in Kopenhagen. De mannen van middelbare leeftijd gaan gebukt onder verveling en lusteloosheid, waardoor hun huwelijken én hun banen op de tocht staan.

Dan komen ze de theorie tegen dat mensen geboren worden met te weinig alcohol in hun bloed en dat regelmatig alcoholgebruik geestverruimend werkt en de creativiteit verhoogt. Ze besluiten om de theorie te testen en zorgen ervoor dat ze gedurende de hele dag een promillage van 0,5 in hun bloed hebben. De eerste resultaten zijn gunstig: de vier knappen er behoorlijk van op, zowel in hun privélevens als in hun werk voor de klas. Vanwege deze bemoedigende resultaten voeren ze het promillage op tot 1,0. Als ook dat goed gaat, besluiten ze het op een zuipen te zetten. Dan gaat niet alles meer van een leien dakje en balanceren ze steeds meer tussen ongeluk en extase. Maar dat is nou juist de aantrekkingskracht van dronken zijn.

Winnaar van vele prijzen, waaronder drie European Film Awards en de Oscar voor beste buitenlandse film. (bw)

Thomas Vinterberg, Denemarken, Zweden, Nederland, 2020, 116 min. Deens & Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie.