Play

De goeie films van 2022: Drive My Car

Veelgelauwerde Haruki Murakami-verfilming over de bijzondere vriendschap tussen een theaterregisseur die om het verlies van zijn vrouw rouwt en zijn zwijgzame chauffeuse.

Tijden & Tickets

Wie haast heeft in het leven, kan deze drie uur durende film misschien maar beter laten liggen. Maar wie de tijd neemt, wordt getrakteerd op een in Cannes juichend ontvangen uiterst sereen, gevoelig, ontroerend en prachtig gefilmd verhaal over (omgaan met) verdriet, je open stellen naar de ander en delicate vriendschap. Als theaterregisseur Yusuke twee jaar na de dood van zijn vrouw wordt gevraagd in Hiroshima Tsjechovs toneelstuk Oom Vanja te regisseren, eist het gezelschap dat hij zich door chauffeuse Misaki laat vervoeren van en naar het theater. In de vintage rode Saab 900, voor Yusuke een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken én verplaatsen tegelijkertijd, komen de twee schoorvoetend nader tot elkaar. Tijdens de repetities kiest Yusuke een jonge acteur als hoofdrolspeler. Deze Takatsuki was ooit de minnaar van zijn vrouw. Dat alle acteurs hun teksten in het toneelstuk in hun moedertaal spreken, maakt extra duidelijk dat communiceren met elkaar niet vanzelf gaat. Winnaar van de Oscar voor beste internationale film.

Ryûsuke Hamaguchi, Japan, 2021, 179 min. Japans, Engels, Koreaans, Duits, Mandarijn, Tagalog & Indonesisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Masaki Okada.