Play

Dream Scenario

Zwarte komedie van Kristoffer Borgli (Sick Of Myself) met Nicolas Cage als een onopvallende academicus die van de ene op de andere dag een wereldwijde beroemdheid wordt als hij verschijnt in de dromen van miljoenen mensen.

Tijden & Tickets

De ongelukkige biologiedocent Paul Matthews is een saaie, onopvallende man die tevergeefs hunkert naar academische erkenning. Die wanhoop komt in elk aspect van zijn leven naar voren: er komen maar weinig studenten naar zijn colleges; zijn twee dochters negeren hem, en hij heeft geen vrienden.

Maar hij komt plotseling tot leven als een paar vrienden en kennissen vertellen dat ze van hem hebben gedroomd. Een ex-vriendin van Paul zet haar droom online, wat resulteert in een overweldigend aantal soortgelijke anekdotes van over de hele wereld. In die dromen kijkt Paul apathisch toe hoe de dromer zijn – doorgaans vreselijke – lot ondergaat.

Van de ene op de andere dag is Paul een beroemdheid. Hij geniet van alle aandacht, maar ook van de mogelijkheid om alsnog carrière te maken. Als Paul en zijn vrouw Janet proberen uit te zoeken hoe deze bizarre situatie heeft kunnen ontstaan, waarschuwt zij hem dat hij moet letten op hun privacy. Paul houdt zich er echter niet aan, waarna een met een mes zwaaiende inbreker hun huis binnendringt, vastberaden om de mysterieuze man uit zijn dromen te vermoorden. En dat leidt tot een plotselinge omslag in het karakter van de man in de dromen.

DREAM SCENARIO is een heerlijke bijtende satire waarmee de Noorse filmmaker Kristoffer Borgli terugkeert naar zijn vertrouwde thema’s van bekendheid en groepsdenken, met Nicolas Cage in een van zijn beste rollen ooit – zoals hij ook zelf zei in een interview met IMDb, waarin hij de film bovendien een meesterwerk noemde. (bw)

Kristoffer Borgli, VS, 2023, 102 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Lily Bird, Jessica Clement.