Double Indemnity

Klassieke film noir rond een verzekeringsagent, een femme fatale en een intrige vol overspel, corruptie en spetterend verbaal vuurwerk – laat dat maar aan Billy Wilder over.

Tijden & Tickets

Verzekeringsagent Walter Neff raakt in de ban van Phyllis Dietrichson, die een ongevallenverzekering wil laten afsluiten buiten medeweten van haar echtgenoot. Neff heeft meteen door dat ze haar man wil vermoorden. Hij besluit mee te werken aan haar lucratieve plan, maar raakt steeds meer in de netten van deze platinablonde verleidster verstrikt.

Tussen 1934 en 1968 werd in de Verenigde Staten de Hays Code toegepast: een verzameling regels waaraan Amerikaanse films moesten voldoen op het gebied van zedelijk gedrag. Eerdere pogingen om James M. Cain’s roman DOUBLE INDEMNITY (1935) te verfilmen, waren allemaal vastgelopen in de strijd met de filmcensoren. Billy Wilder waagde een nieuwe poging samen met thrillerschrijver Raymond Chandler. Hun scenario wist tot verbazing van velen de valkuilen van de Hays Code te omzeilen. DOUBLE INDEMNITY geldt als één van de hoogtepunten uit de film noir en was een belangrijkste inspiratiebron voor Paul Verhoeven bij het maken van zijn thriller BASIC INSTINCT (1992).

Billy Wilder, VS, 1944, 107 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, Porter Hall, Jean Heather.