Double Bill: Baadasssss Cinema + Shaft

Een unieke double bill: een documentaire van Isaac Julien over de geschiedenis van het blaxploitation-genre, gevolgd door de film die uitgroeide tot het boegbeeld van dat genre: de actieklassieker Shaft (1971).

Deze films zijn Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

De films:

Baadasssss Cinema
Isaac Julien, VS, Verenigd Koninkrijk 2002, 58 min., Engels gesproken, niet ondertiteld. Met: Pam Grier, Fred Williamson, Melvin van Peebles.

Documentaire waarin filmmaker Isaac Julien middels filmfragmenten en interviews de historie van het blaxploitation genre schetst.

SHAFT, COFFY, SWEET SWEETBACK’S BAADASSSSS SONG – stuk voor stuk filmklassiekers uit het blaxploitation genre. Die term werd voor het eerst gebruikt in 1972 en verwijst naar een stroming van stijlvolle films waarin, grofweg voor het eerst, Afro-Amerikaanse personages hoofdrollen vervulden, zij het in vaak stereotype criminele rollen. De opkomst van het genre valt niet los te zien van een verandering in raciaal denken in de vroege jaren zeventig, beïnvloed door de ideeën en het werk van Martin Luther King en Malcolm X in de jaren zestig. Geen ‘We shall overcome’ meer, maar een strijdvaardig ‘Black power’. Al waren het witte filmstudio’s die aan de touwtjes trokken en profiteerden van het lucratieve genre.

Isaac Juliens beschouwing van het genre wordt gekenmerkt door een keur aan belangrijke sprekers: van regisseur Quentin Tarantino tot schrijver Gloria Jean Watkins, vooral bekend onder haar pseudoniem bell hooks. Vanzelfsprekend komen blaxploitation-iconen als Pam Grier en Richard Roundtree aan het woord. Laatstgenoemde vertolkt de hoofdrol in het baanbrekende SHAFT (1971).


Shaft
Gordon Parks, VS 1971, 100 min., Engels gesproken, niet ondertiteld. Met: Richard Roundtree, Moses Gunn, Charles Cioffi.

Gloedvolle 4K-restauratie van misschien wel dé ultieme blaxploitationfilm. Centraal staat privédetective John Shaft, die op zoek gaat naar de gekidnapte dochter van een gangsterbaas.

In 1971 was de verschijning van Richard Roundtree als charmante privédetective John Shaft een schok. Zwarte pubers en twintigers hadden nog nooit een zwarte man gezien die negentig minuten lang de onbetwiste held van het witte doek was. Het verhaal in het kort: John Shaft – gehuld in nauwsluitende coltrui en lange leren jas – raakt in conflict met zijn geweten als hij de ontvoerde dochter van een drugsdealer moet opsporen. Hij heeft namelijk de pest aan de drugsmaffia. Wat volgt is een tocht door de krochten van New York, met een opzwepende soundtrack van Isaac Hayes – die hiervoor een Oscar won.