Play

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

Biografische film over de Amerikaanse cartoonist John Callahan (1951-2010), die op z’n 21e verlamd raakte en worstelde met een alcoholverslaving. De sterke hoofdrol is voor Joaquin Phoenix.

Tijden & Tickets
Zo’n twintig jaar geleden werd de gevierde regisseur Gus van Sant (FINDING FORRESTER, GOOD WILL HUNTING) benaderd door Robin Williams met de vraag een film te maken over John Callahan. Anno 2018 is het eindelijk zo ver, niet met de inmiddels overleden Williams in de hoofdrol, maar met Joaquin Phoenix.

De film is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Callahan, die uitblonk in zwartkomische cartoons. We volgen vooral de periode waarin hij bij de AA probeert af te kicken van de drank, gesteund door zijn sponsor Donnie. Intussen switcht Van Sant tussen heden en verleden en zien we hoe Callahan functioneerde vóór en na het ongeluk waardoor hij verlamd raakte. Phoenix overtuigt als een man die na een verslaving en met een handicap zijn leven opnieuw zin weet te geven. De sfeer van de cartoons komt terug in vaak geïmproviseerde gesprekken met onder meer komiek Jack Black. (jc)

Gus van Sant, VS, 2018, 113 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black, Tony Greenhand.
Doorlezer

In 1972 stapte John Callahan na een straalbezopen nacht bij een misschien nóg minder heldere vriend in de auto. Ze klapten met 145 kilometer per uur tegen een telefooncel – John voelde zijn armen en benen nooit meer.

Zijn enige uitlaatklep? Tekenen.

Met een pen tussen zijn handen geklemd krabbelde hij erop los. Als cartoonist ging Callahan geen taboe uit de weg en was hij verre van politiek correct. Hij zocht doelbewust de grenzen op en stapte er moeiteloos overheen. Het leverde hem bakkenvol kritiek op, maar ook een cultstatus.

Bekijk hier een greep uit het werk van John Callahan.