Play

Dogtooth - Engels ondertiteld

Het Oscarsucces van Poor Things is een mooie aanleiding om deze vroege film van Yorgos Lanthimos opnieuw te vertonen; een absurdistisch drama over een wereldvreemd gezin waarvan de kinderen wel héél beschermd worden opgevoed.

Tijden & Tickets

Wanneer is een kind klaar om het huis uit te gaan? Niet te snel in elk geval, vinden de ouders van de drie kinderen in DOGTOOTH. Hun vader heeft een hoge schutting om hun huis gebouwd, waardoor invloeden van buitenaf niet kunnen doordringen tot de tieners. Wat ze van de wereld weten, zijn veelal leugens die hun ouders hen hebben verteld. Ze hebben geen benul van wat er in de buitenwereld speelt. Zo denken ze bijvoorbeeld dat de kat het gevaarlijkste dier op aarde is, wat zorgt voor een bloederige scène in de film. Het drietal mag deze ommuurde wereld pas verlaten als ze hun hoektanden hebben gewisseld. Maar het strakke regime van de vader blijkt uiteindelijk door invloeden van buitenaf (waaronder ROCKY IV) onhoudbaar.

In het ongemakkelijke en bizarre DOGTOOTH laat Yorgos Lanthimos (POOR THINGS, THE FAVOURITE, THE LOBSTER) zien hoe opvoeding iemands blik op de wereld bepaalt. Dankzij deze film – die een Oscarnominatie kreeg in de categorie beste niet-Engelstalige film – groeide Lanthimos uit tot de vaandeldrager van de Greek Weird Wave, een stroming in de moderne Griekse cinema die wordt gekenmerkt door haar onconventionele, vaak surrealistische verhalen.

Yorgos Lanthimos, Griekenland, 2009, 97 min. Grieks gesproken, Engels ondertiteld. Met Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni.