Play

Do Not Expect Too Much from the End of the World - Engels ondertiteld

Briljante satire waarin meester-provocateur Radu Jude (Bad Luck Banging Or Loony Porn) de ongezonde werkcultuur in Roemenië en de uitwassen van het neoliberalisme hekelt. Een ansichtkaart uit Absurdistan.

Previously Unreleased (Eye)
Tijden & Tickets

Zo’n zestien uur per dag zit productieassistente Angela, oververmoeid en vloekend, achter het stuur van het busje waarmee ze het verkeersinfarct genaamd Boekarest te lijf gaat. Op de dag dat we haar volgen rijdt ze van hot naar her om ‘audities’ af te nemen van slachtoffers van bedrijfsongevallen. De uitverkorene mag tegen betaling figureren in een bedrijfsfilmpje over veiligheidsmaatregelen. Regisseur Radu Jude laat ons met Angela meerijden en brengt zijn stedelijke roadmovie vervolgens magistraal tot stilstand voor een shot van ruim een half uur, waarin de satire tot absurdistische hoogte stijgt.

Angela’s martelgang is de in grofkorrelig zwart-wit gefilmde rode draad die regelmatig wordt onderbroken voor scènes uit een Roemeense kleurenfilm uit 1981 over een vrouwelijke taxichauffeur in datzelfde Boekarest, wier lotgevallen frappant parallel lopen met die van de productieassistente. En dan zijn er nog de TikTok-filmpjes waarin Angela, met behulp van een gezichtsfilter, de rol aanneemt van de grofgebekte, seksistische Bobita.

In DO NOT EXPECT TOO MUCH FROM THE END OF THE WORLD laat Radu Jude een spervuur aan zwartkomische maatschappijkritiek op de kijker los. Over de beladen geschiedenis en het al evenmin ideale heden van zijn vaderland, over armoede, uitbuiting, seksisme en de uitwassen van het neoliberalisme. De film won de Speciale Juryprijs op het filmfestival van Locarno.

Radu Jude, Roemenië, Luxemburg, Frankrijk, Kroatië, Zwitserland, VK, 2023, 163 min. Roemeens, Engels, Duits, Hongaars & Italiaans gesproken, Engels ondertiteld.