Play

DNA

Indringend (zelf)portret van en met de Franse actrice/regisseur Maïwenn over een vrouw die worstelt met haar bewogen verleden en de complexiteit van haar gemengde roots.

Tijden & Tickets
De vrouw, Neige geheten, is de kleindochter van Emir, die als 22-jarige naar Frankrijk kwam omdat hij als communist vervolging vreesde in zijn geboorteland Algerije. Emir heeft Neige opgevoed en is het middelpunt van een drie generaties bestrijkende nogal disfunctionele Frans-Algerijnse familie. Als hij sterft, haalt de familie herinneringen op. Er wordt gelachen, maar ook veel ruzie gemaakt over de onnozelste details rond de begrafenis. Voor Neige is het overlijden aanleiding voor een zoektocht naar haar wortels. Met behulp van een DNA-test wil ze het Algerijns staatsburgerschap aanvragen, maar die test heeft onverwachte gevolgen.

DNA voelt in het begin als een familiefeest waarop je niemand kent. De film excelleert in de momenten dat het familiegekibbel hoog oploopt, maar kiest daarna een rustiger toonzetting als Neige, gespeeld door Maïwenn zelf, haar identiteit onder de loep neemt. (jc)

Maïwenn, Frankrijk, 2020, 90 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Fanny Ardant, Louis Garrel, Dylan Robert, Marine Vacth, Maïwenn.
Dna Ps 1 Jpg Sd Low 10557 1603880511