Play

Djam

Muzikale roadmovie van Tony Gatlif (Vengo). Djam, een vrijgevochten Griekse jonge vrouw, neemt in Turkije de jonge Française Avril onder haar hoede. Samen reizen ze naar Lesbos; een odyssee langs alle problemen aan de randen van Europa.

Tijden & Tickets

Djams stiefvader stuurt haar naar Istanbul om een aantal zaken voor hem op te halen. Zelf kan hij niet weg van Lesbos. Zijn taverna gaat door de crisis failliet; hij wordt belaagd door deurwaarders. Onderweg ontmoet Djam de Française Avril, die in Turkije als vrijwilliger voor vluchtelingen wilde werken maar is gestrand zonder geld of papieren. Het wordt een reis vol afdwalingen, toevallige ontmoetingen en muzikale intermezzo’s. We maken kennis met rebetiko, muziek die geworteld is op het Griekse en Turkse platteland, krachtige en uitdagende liederen over ballingschap en verlies. Onderweg overal sporen van vluchtelingen. Uiteindelijk arriveren Djam en Avril op Lesbos, maar dan zijn de problemen nog niet achter de rug. (gz)

Tony Gatlif, Frankrijk, Griekenland, Turkije, 2017, 97 min. Frans, Grieks & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Daphne Patakia, Simon Abkarian, Maryne Cayon, Kimon Kouris, Solon Lekkas.