Play

Diego Maradona

Documentaire van Asif Kapadia (Amy, Senna) over de opkomst en ondergang van stervoetballer Diego Maradona, met speciale aandacht voor diens jaren in Napels.

Tijden & Tickets

Maradona arriveerde bij SSC Napoli in 1984. De voetbalclub, die daarvóór in zestig jaar maar weinig successen boekte, werd met Maradona twee keer kampioen van Italië en winnaar van de UEFA Cup. Het bezorgde de Argentijnse ster de status van God in de stad, die toentertijd werd gedomineerd door de maffia. De documentaire vertelt dit verhaal van dichtbij. Regisseur Kapadia beschikte over meer dan 500 uur aan beelden, grotendeels uit het privé-archief van Maradona. De voetballer verleende zijn medewerking aan de film en is ook regelmatig aan het woord. We zien tevens (kort) beelden uit zijn vroege jeugd en ook Maradona’s ondergang in Napels – in 1991 moest hij de club verlaten wegens cocaïnegebruik – blijft niet onbesproken.
Net als zijn vorige documentaires over de gevallen sterren Formule 1-coureur Ayrton Senna en zangeres Amy Winehouse ontleent ook MARADONA zijn kracht aan het overvloedig gebruik van min of meer objectieve archiefbeelden. Nog meer dan in SENNA en AMY (Oscar voor Beste Documentaire in 2016) ontbreken daarbij echter de ‘pratende hoofden’ die het leven en de keuzes van het hoofdpersonage nader kunnen duiden. (jc)

Asif Kapadia, VK, 2018, 130 min. Engels & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Diego Armando Maradona, Claudia Villafañe, Diego Maradona Jr., Cristiana Sinagra.