Play

Die Wannsee Konferenz

Historisch drama over de bijeenkomst die op 20 januari 1942 aan de oevers van de Wannsee in Berlijn plaatsvond; een vergadering die de aanzet gaf tot de Holocaust.

Tijden & Tickets

Op 20 januari 1942 vindt in een villa aan de oevers van de Wannsee in Berlijn een lunchvergadering plaats met vooraanstaande leden van het naziregime. Het enige agendapunt is de Endlösung, de definitieve oplossing voor die Judenfrage, het Jodenvraagstuk. Vergelijkbare eufemismen worden tijdens de hele vergadering gebruikt: wegarbeiten (wegwerken) en ‘evacueren naar het Oosten’. Nergens wordt expliciet benoemd dat het hier gaat over het organiseren van de systematische massamoord op miljoenen Joden. De bijeenkomst begint om 12.00 uur en duurt minder dan twee uur.

De film is gebaseerd op de originele notulen van de geheime vergadering. Daarmee werd op minutieuze wijze gereconstrueerd wat zich die dag heeft afgespeeld in de villa: de gesprekken over de manier waarop de genocide zich zou moeten voltrekken en in welk tempo. Zo wordt gemeld dat er in Rusland ‘veelbelovende experimenten zijn uitgevoerd met Zyklon B’, het zenuwgas dat werd gebruikt in de gaskamers, en: ‘als we in dit tempo doorgaan’, kunnen alle Europese joden ‘in 450 dagen’ worden vermoord.

DIE WANNSEE KONFERENZ is een bijzonder realistisch docudrama – als ware het de registratie van een echte vergadering – zonder enige muzikale ondersteuning. De film werd opgenomen op de oorspronkelijke locatie, ter gelegenheid van de tachtigste herdenkingsdag van de conferentie. Een ijzingwekkende film over de grootste misdaad tegen de mensheid uit de moderne geschiedenis. En een waarschuwing tegen de gevaren van koelbloedige totalitaire regimes. (bw)

Matti Geschonneck, Duitsland, 2021, 108 min. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Fabian Busch, Jakob Diehl, Philip Hochmair, Godehard Giese, Maxmillian Brückner, Matthias Bunschuh.
Die Wannsee Konferenz ps 1 jpg sd low 62209db208aa5